12 mai 2011

In noptile de vara dupa ce am terminat cu lucrul imi place sa mai raman pe camp si sa citesc la lumina farurilor. Vreo ora, nu mai mult. Ma reconforteaza. Am citit azi ceva interesant care m-a pus pe ganduri.

11 mai 2011

Ce-am facut eu de 1 mai, oare? Ziua Muncii… Vreme de mici si bere la iarba verde. Sau, in cazul meu, vreme de ogor. Nevasta-mea imi reproseaza ca nu imi mai petrec timpul cu ea. Nu vrea sa inteleaga ca lucrez in agricultura, nu ai pauza niciodata. Ma intreb citeodata… cit dureaza fericirea

10 mai 2011

Stau si ma gindesc citeodata… viata de tractor… frumoasa… azi ar, maine prasesc, poimaine car recolte. Fac mereu ceva diferit. Azi la mine la horoscop scria ca o sa trag din greu ca sa indeplinesc ce mi-am propus. Exact asa o sa fac. Asa ca ma-ntreb - Si daca horoscopul exista? Ca prea se nimeresc toate.

09 mai 2011

Imi place foarte mult ziua de simbata. Si duminica imi place dar simbata este ziua mea de rasfat personal. E ziua cind ies in mijlocul curtii si ma aranjez. Imi dau jos caroseria si intru in motor. Imi place sa imi curat motorul centimetru cu centimetru. Nu scap nimic. Pe urma imi dau jos cauciucurile. Ma uit la ele sa vad daca au probleme. Schimb uleiul. Sterg praful in cabina. Mi-am motat un GPS de curind. Foarte performant, imi arata in orice moment unde sint si cit am arat. Am harti cu analiza solurilor, am un instrument care imi arata cum va fi vremea pe o raza de 5 km de locul unde sint. Trebuie sa tin pasul cu tehnologia. Vreau sa imi montez o camera video fullHD frontal si una HD in cabina pentru videoconferinte. Seara, inainte de culcare sa revad ziua de lucru si sa fac o analiza a ei.

05 mai 2011

Azi noapte am avut un coşmar. Se făcea că lumea inventase altceva în locul agriculturii şi că eu rămăsesem pe drumuri. Ştiu că în vis eram atât de disperat. Nimeni nu mai avea nevoie de tractoare. M-am trezit când uleiul, încins de la coşmar, a dat pe dinafară. Nu ştiu ce m-aş face dacă agricultura ar dispărea. Oare m-ar ajuta un curs de reconversie profesională? Aş mai putea să fac altceva? Aş fi bătrân şi ruginit? Sunt întrebări...

04 mai 2011

Azi am arat 7 hectare şi, la un moment dat am simţit cum se rupe ceva în mine. Era cureaua de transmisie pe care tocmai ce-o schimbasem. M-am enervat puţin că mai aveam doar 5 hectare de arat şi terminam. Adevărul e că am arat ca un nebun. Am luat doar o pauză de masă, să mă alimentez, şi am continuat ca nebunul. Soţia era îngrijorată puţin. Cum nu aveam curea de schimb la mine a trebuit să rămân pe ogor. Noroc cu văr’miu care a trecut pe acolo şi m-a remorcat. Că altfel cred că stăteam până dimineaţă pe câmp. Şi nopţile sunt încă răcoroase.

26 aprilie 2011

Mă tot gândesc la combustibilul ăsta ecologic. Tot mai des văd priviri critice asupra mea, mai ales când trec prin sat pe lângă mame cu copii. Cred că e timpul să devin ecologic. La urma urmei chiar cred că mi-e simplu ţinând cont de activitatea mea. Pun pe câteva hectare rapiţă, am grijă de ea şi îmi fac eu etanolul aşa cum ştiu. Şi, dacă merge bine, vând şi la alţii. O să fiu un tractor ecologic aşa cum se cere acum. Bine, mie mi-e cam teamă că, dacă se extinde chestia asta cu etanolul, o să crească preţul alimentelor. Că vom cultiva numai rapiţă. În fine, vedem ce-o fi. Eu sper să trecem mai repede pe fisiune şi să am eu motorul meu nuclear.

24 aprilie 2011

E Pastele. Iar asta ma face sa ma intreb cum arata Dumnezeul tractoarelor. E dupa chipul si asemanarea mea? Dumenezeu, un tractor? Ma enerveaza ca nu pot sa ar macar un pogon, ceva. Nevasta-mea mi-a interzis clar. De parca as munci pentru mine! Nu am fost niciodata un tractor credincios dar nu am de gind sa ma pun cu o habotnica. Singura asemanare dintre mine si Dumnezeu este aceea ca amindoi avem putere. Eu am 250CP. Ma intreb citi are El? Eu cred ca cel putin un infinit de cai putere.

22 aprilie 2011

Astăzi am avut prima ceartă cu nevastă-mea. Că de ce mă întorc aşa târziu, că unde stau eu până la 2 noaptea. Nu înţeleg, ştie bine. Cred că le place să fie băgate în seamă. I-am zis să nu se bage, că e viaţa mea aratul. În noaptea aia nu am mai dormit împreună. M-a trimis să dorm în şopron. A doua zi am plecat dimineaţă de tot, pe întuneric. Am vrut să îi fac un cadou ca să o împac. Am prins în lumina farurilor vreo 2 iepuri de câmp. I-am dus acasă şi, până s-a trezit, eu jupuisem deja iepurii şi îi gătisem. I-a trecut supărarea instantaneu.

20 aprilie 2011

M-am mişcat repede zic eu. Cât au fost arăturile de primăvară am curtat-o - seara, la arat pe lumină de faruri - apoi la sfârşitul lor am cerut-o. Am stabilit nunta în august, că atunci sunt mai liber şi nu vroiam să mă prindă campania de toamnă neînsurat. Nunta a fost frumoasă şi au venit toate neamurile şi prietenii. Toate prietenele o invidiau - că ce tractor falnic şi-a găsit. Am condus-o la biserică la prânz. Ea a vrut să stea pe botul meu şi nu în cabină, ca să o vadă tot satul. A trebuit să-mi mut ţeava de eşapament de sus ca să nu se murdărească. Mici sacrificii.

14 aprilie 2011

Acum 10 ani m-am căsătorit. Terminasem de un an şcoala, eram deja tractor matur, aram fără probleme hectare unul după altul. Într-o zi am cunoscut-o pe ea. Aram pe tarlaua unei familii. Eram în pauză, la umbra unui nuc. Şi a venit ea să îmi aducă nişte apă pentru motor că mă-ncinsesem şi să-mi verifice uleiul. Asta cu uleiul oricum puteam s-o fac şi singur că sunt tractor de ăla modern cu toate gadgeturile la bord, aflu orice parametru imediat. Dar am lăsat-o pe ea, că mi-a plăcut. Am simţit deodată ceva pentru ea. Se şi spune, puternic ca dragostea de tractor. Atunci am înţeles şi expresia. Nu mi-a rezistat.

13 aprilie 2011

Adevărul e că am tras din greu la şcoala de tractoare. Când colegii mei arau 3 hectare eu aram dublu. Când ei plecau de la orele de practică - la arat adică - la 5 seara, eu rămâneam până nu-mi mai puteam ţine farurile deschise. Aşa consideram eu că trebuie. Colegii mă făceau tocilar, dar mie nu-mi păsa. Nu vroiam să-i dezamăgesc pe ai mei şi îmi şi plăcea, o făceam pentru mine. În anul 2, după examenele de sfârşit de an, mai rămăsesem doar 4 tractoare. Iar la sfârşitul anului 4, când am devenit tractor deplin, total, am fost singurul care am terminat. Singurul, îţi dai seama.

12 aprilie 2011

Azi am arat. Iar. M-am întâlnit cu văr’miu şi cu fi’su. Erau într-o pauză sau ceva de genul ăsta. Că nu munceau, dar îi filmau unii pentru o televiziune, The Money Channel. În fine, mi-am văzut de treabă că aveam o normă. Ne-am salutat doar. Vrea să-l facă pe fi’su, nepotul meu adică, tractor. Dacă lui nu I-a ieşit, măcar ăla micu’...

11 aprilie 2011

Când eram mici şi eu şi văr’miu am vrut să ne facem tractoare. Ca să fiu drept, el a avut ideea. Numai că ai lui nu şi-au permis. Ştiu că a plâns o vară întreagă. Ai mei m-au susţinut şi după 4 ani de muncă grea şi antrenamente, simulări, m-am făcut tractor. Am vrut să fiu cel mai bun tractor şi am reuşit. În neamul nostru toţi suntem ambiţioşi. Primul an a fost mai greu, până te obişnuieşti cu schimbările. Dar eu vroiam o schimbare. Când mi-a apărut prima roată dinţată am plâns de fericire. Apoi mi-am pus şasiu puternic şi mi-am instalat motorul. Pe urmă am terminat fluierând.